top of page
Keresés
  • SzerzÅ‘ képeMáté Klaudia

Ti mindent tudtok a napvédelemről?

Mert én minden évben újabb és újabb dolgokat tanulok ebben a témában. Mit és hogy és mennyit ez egy hatalmas kérdés... Nem lehetünk elég felkészültek, hogy a szép napbarnított bőrünkért nehogy egyszer nagy árat fizessünk. Mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy egészséges, barna bőrünk legyen! Rengeteg hasznos tippet találhattok ha tovább olvassátok a cikket...



A naptej sem nyújt védelmet, ha így használod: ne kövesd el ezt a hibát!


Tudjuk, hogy a csapból is ez folyik, de tényleg nagyon fontos: használj naptejet! A káros UV-sugarak elleni védelem azonban ennyiben nem merül ki, és csak azért, mert egyszer bekented magadat, még nem dőlhetsz elégedetten hátra, azt gondolva, hogy a bőröd most már tökéletes biztonságban van.  

-Nem mindig, és nem minden krém jelent védelmet

-Nem elég, vagy nem elég erős

-Fontos az állag is!


Milyen a jó naptej? Készíts magadnak otthon napolajat!

Biztos, hogy Te is szereted ha a bőröd bronzosan barna és fénylő. Jó lenne úgy napozni, hogy közben ne kelljen azon aggódnod hogy ráncos leszel? Ennek érdekében érdemes néhány dologra odafigyelned. A napozásban az egyik legfontosabb dolog hogy megtaláld az arany középutat a bőröd barnasága és egészsége között.

Szerencsére ma már az orvosok sem tiltják, hogy rendszeresen süttesd magad, hisz rájöttek, a testednek szüksége van D-vitaminra, ami viszont csak a napfény hatására termelődik a szervezetben. Ha tehát nem a legnagyobb déli forróságban, és csak sétálni indulsz valahová, egyáltalán nem kell bekenni magadat. ( Ma már a legtöbb hétköznapi arckrémbe, testápolóba és alapozóba is tesznek egy kevés fényvédőt, s ez bőven elég.) Ha viszont strandra készülsz vagy tópartra, akkor már nem árt óvatosabbnak lenni.

-Naptej -Hogyan válassz fényvédőt? -50 faktoros védelem! -40 faktoros védelem! -30 faktoros védelem, és csökkenthető! -Mit nézz meg egy naptej dobozán? -Naptej házilag

Mire utal a naptej faktorszáma?

A bőr rendelkezik saját védelmi rendszerrel, mely a napsugárzás káros hatásaival szembeni védelmet szolgálja, bizonyos ideig védi a bőrt a kivörösödéstől és a napégéstől. Felnőttként átlagosan 20 percet tölthetünk el a napon leégés nélkül, ez persze függ a bőrtípusunktól és az UV-sugárzás mértékétől is.

A fényvédő faktor (angolul SPF=Sun Protection Factor) azt adja meg, hogy az adott faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon, anélkül, hogy leégnénk. A faktorszám csak az UV-B sugárzással szembeni védőhatásról ad információt, a szintén káros UV-A sugárzással szembeni védelemről nem nyújt tájékoztatást.

Fényvédő faktor és UV-A

Fényvédőfaktor (SPF)UV-A-védelem (UV-A-PF):


Faktorok és barnaság: tévhitek a naptejekről

Míg húsz-harminc éve még csak az elvetemült napozók körében volt elterjedt, addig mára a naptej életünk része lett: kenjük a gyermekeket, magunkat, párunkat, és külön spórolunk a márkásabb, ötvenes faktorszámú darabokra. De valóban szükségünk van ennyi óvintézkedésre? A Life.hu most ennek járt utána.

-Minél magasabb faktorú, annál jobb? Tévhit! -Nem mindegy, hogy UVA vagy UVB -Nem véd azonnal -Bőrrák a naptejtől? -Naptej gyermekeknek: pénzkidobás, vagy sem?


Naptejek, napvédő krémek - pár tévhit eloszlatása

Kissé meglepő talán a következő témaválasztásom. Az utóbbi pár napban azonban úgy alakult, hogy utána kellett járjak pár naptejjel kapcsolatos dolognak és sok érdekességet találtam. Elsőre talán meglepő például, de a napvédő krémek világa sem mentes az összeesküvés elméletektől. De haladjunk csak szépen sorjában!


Az alapok

Rengeteg olyan elektromágneses sugárzás vesz körül minket, mely szabad szemmel nem látható. Elég ha a mobiltelefonunkra, vagy bármilyen vezetéknélküli eszközünkre gondolunk, de eszünkbe juthatnak például a röntgen sugarak is melyekkel a kórházakban például a csonttöréseket vizsgálják.


A fény is elektromágneses sugárzás, melynek a hullámhosszban körülbelül 390 és 770 nanométer közé eső részét látja a szemünk. Ugyanez frekvenciában körülbelül 405 és 790 THz közé esik. Az ultraviola (röviden UV) sugárzás hullámhosszban a látható fény tartománya alatt található 10 és 400 nanométer között. Ezen a tartománynak a számunkra most vizsgálandó részét három további részre szokták osztani az alábbi táblázat szerint...


-A napozó bőrének típusa.

-Mennyi naptejjel kentük be magunkat.

-Milyen gyakran kentük be újra magunkat.

-Milyen tevékenységeket folytattunk "napozás" közben. (Például úszás miatt csökkenhet a hatékonyság)

-Mennyi naptej szívódott fel a bőrbe.





Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg barátaiddal is! :) Köszönöööööm :)


7 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
Post: Blog2_Post
bottom of page